Slecht slapen: de gevolgen en preventietips
Zelfs het dierenrijk kent dieren die slecht slapen. Dus dat is niet uniek voor ons mensen. De redenen zijn wel echt heel verschillen. Prooidieren slapen slecht omdat ze altijd alert moeten zijn. En roofdieren kennen geen echte vijanden. Dus die kunnen lekker dutten wanneer ze willen.
Slecht slapen
Voor mensen is het veel lastiger. Wij hebben niet alleen problemen met de kwaliteit van slaap. Maar over de afgelopen vijftig jaar zijn we gemiddeld 1,5 uur per nacht minder gaan rusten. Het gemiddelde in Nederland is een rustperiode van slechts 7 uur en 20 minuten.
De moderne tijd vraagt veel van ons. Er wordt geschat dat we vandaag de dag slechts 90% van de benodigde rust krijgen. Op die manier bouwen we langzaam maar zeker een slaapschuld op. Als u structureel te weinig slaapt heeft dat een grote invloed op uw leven.
Wat zijn de de gevolgen van slecht slapen?
De kwaliteit van onze rust heeft grote gevolgen voor de dag. Ons humeur en motoriek worden er sterk door beïnvloed. Maar ook ons geheugen, denkvermogen en spijsvertering. Slecht slapen kan obesitas en diabetes in de hand werken!
Een keertje te laat naar bed is heus niet erg. Maar als een gebrek aan rust lange tijd aanhoudt is dat een serieus probleem voor de gezondheid.
Wat kunnen we er zelf aan doen?
Het is mogelijk om zelf de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Het is zelfs vrij simpel. Regelmaat is het allerbelangrijkste om slecht slapen tegen te gaan. Op gezette tijden naar bed en wakker worden is de beste tip die we je kunnen geven. Ook de tijden waarop je sport, eet en wat je eet hebben een grote invloed op ons ritme. Ieder moet zijn eigen ritme vinden. Op het moment dat u uw ritme gevonden hebt, zal de kwaliteit van uw nachten en dagen sterk verbeteren. Daarmee zal slecht slapen eindelijk tot het verleden behoren.