Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
01 jun 2016

Koninklijk Slapen met Henry VIII

Slapen op een Auping is echt koninklijk slapen. Aangezien Auping hofleverancier is voor het huis Oranje-Nassau. Maar Henry VIII gaf een heel nieuw begrip aan koninklijk slapen!

Machtsspelletjes aan het hof

Het Tudor hof stond bekend om zijn machtsspelletjes. Maar dat die zich vooral op de vorstelijke slaapkamer afspeelden beseft eigenlijk niemand. Dat geldt zeker voor de tijd dat Henry VIII koning van Engeland was.

Als je als edelman werd toegelaten tot de privévertrekken van de koning dan kreeg je de kans om je tot de koning zelf te richten. Het heiligste-van-het-heiligste was toegang tot de slaapkamer. De sleutels tot de slaapkamer van de koning verwerden tot een echt statussymbool.

De meest intieme bediende was 'the Groom of the Stool' wiens eer het was om de koninklijke kamerpot te mogen legen. Maar ook om te beslissen wie er een sleutel tot de slaapkamer kreeg. Henry VIII had maar liefst zes bediendes voor de slaapkamer.

Koninklijk slapen in de Tudor tijd

Koninklijk slapen betekende allereerst een eigen slaapkamer, apart van de koningin. Of in het geval van Henry VIII apart van zijn zes koninginnen. Maar dat betekende niet dat hij alleen was. Er waren altijd bedienden aanwezig.

Soms sliepen ze op opklapbedden. Maar sommige bedienden, zoals Thomas Culpepper, hadden zo het vertrouwen van de koning dat ze samen met Henry VIII in bed mochten liggen.

Dat vertrouwen werd door Culpepper wel beschaamd. Aangezien hij een relatie kreeg met de vijfde koningin van Henry VIII.

Het koninklijke bed opmaken

Henry VIII had een aantal regels over hoe zijn bed opgemaakt moest worden. Hij sliep op een stapel van maar liefst acht dunne matrassen. (Weer eens wat anders dan de hedendaagse topmatrassen.) Die zachter werden naarmate ze dichter bij de koning kwamen.

Elke nacht voor het slapen gaan moest een bediende over het bed heen en weer rollen om te voelen of er verborgen messen in zaten. Daarna moest de bediende het bed kussen op de plekken die hij had aangeraakt en met wei water besprenkelen.  

Tot slot moest er een kruisgebedje gemaakt worden voor het bed. Dan was het bed klaar voor Henry VII en kon hij heerlijk koninklijk slapen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »